Αναζήτηση

 

    

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ - κρίση και διαχείριση

1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ

(iporta 12-3-2020)

Η Χώρα μας σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο διαφορετικές κρίσεις. Η μία είναι παγκόσμια ( covid 19) και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία με τις άλλες χώρες, από την εξέλιξη των επιστημονικών δεδομένων ( έρευνα, θεραπεία, εμβόλιο) αλλά και από την αποτελεσματικότητα των εγχώριων μέτρων. Η άλλη είναι κατά κάποιο τρόπο τοπική (προσφυγικό- μεταναστευτικό) αν και έχει αιτίες που ανάγονται στην διαχείριση της διεθνούς πολιτικής κατάστασης ( πόλεμος στη Συρία και όχι μόνο), αλλά και στη συνεργασία με τις όμορες χώρες και βεβαίως από την Ευρωπαϊκή πολιτική.Kαι πάλι όμως η αντιμετώπιση και αυτής όπως όλων των κρίσεων, εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει στοχευμένα η χώρα.

Διαβάστε περισσότερα: 1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ

7. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

( grammi-

Η Πολιτεία βλέποντας τα παθήματα των γειτονικών Ευρωπαϊκών χωρών έλαβε εγκαίρως περιοριστικά μέτρα και όπως φαίνεται συγκράτησε σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του ιού.

 Το σύστημα υγείας, που δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση από άποψη λειτουργικότητας, μέσων και στελέχωσης, άντεξε. 

Διαβάστε περισσότερα: 7. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

2. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ

(ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ 17-3-2020)

Oι αποφάσεις της Κυβέρνησης και ευρύτερα της Διοίκησης  κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν αυτές είναι επιτυχείς τότε ορισμένοι θα χειροκροτήσουν και θα αναγνωρίσουν την επιτυχία, κυρίως αυτοί που αντλούν κάποιο όφελος, και οι περισσότεροι θα το θεωρήσουν αυτονόητο και δεν θα το σχολιάσουν θετικά. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό όλοι θα στραφούν κατά πάντων,αρμοδίων και μη,επί δικαίων και αδίκων.

Διαβάστε περισσότερα: 2. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ

8. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΩΝ

( grammi-

Μεταπολιτευτικά περάσαμε ως κοινωνία διάφορες φάσεις, με καίρια καμπή το πέρασμα από την επίπλαστη αφθονία της αστακομακαρονάδας, στην οικονομική κρίση. 

Ο καταναλωτισμός κυριάρχησε με τη δημιουργία λανθασμένων προτύπων, αφού ως επιτυχημένο σύγχρονο άνθρωπο, το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας, θεωρούσε αυτόν με τη βίλα, το εξοχικό, το σπορ αυτοκίνητο, το μεγάλο λογαριασμό στα μπουζούκια και τα ψώνια στο Μιλάνο. 

Διαβάστε περισσότερα: 8. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΩΝ

3. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ

 (lamiastar.gr 15-3-2020)

Σήμερα η Χώρα μας βρίσκεται ενώπιων απρόβλεπτων γεγονότων που τα αποτελέσματά τους είναι εμφανή αλλά οι μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες θα φανούν στο άμεσο μέλλον. Τα γεγονότα αυτά σαφώς χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και λήψης έκτακτων μέτρων από την οργανωμένη Πολιτεία, η οποία θα δοκιμαστεί πολλαπλώς και θα έρθει αντιμέτωπη όχι μόνο με τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και με τη δυσπιστία των πολιτών.

Διαβάστε περισσότερα: 3. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ

9. ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ

(efthia- 

Μπορεί σήμερα ο καθένας να εκφράσει τη μία ή την άλλη άποψη, αλλά όλοι με αντικειμενική και ψύχραιμη ματιά θα παραδεχτούμε ότι, ένα είναι σίγουρο: 

οι βεβαιότητές μας δεν υπάρχουν πια, 

οι σταθερές μας διαλύθηκαν, κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, μαζί με τους εγωισμούς, τις μικρότητές μας, τον ωχαδερφισμό μας, τον ατομισμό μας. 

Η εγωιστική- ατομικιστική συμπεριφορά οδήγησε σε ύπνωση τη κοινωνική και συλλογική δράση και ευθύνη, που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει το κάθε μέρος μιας κοινωνίας. 

Διαβάστε περισσότερα: 9. ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ

4. Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΩΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

( grammi-

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις εκτιμήσεις των ειδικών, η παρούσα κρίση δεν είναι από αυτές που τελειώνουν εύκολα και δεν θα μπορεί με μιας να δοθεί το σύνθημα στην  κοινωνικοοικονομική ζωή να αρχίσει ξανά, από το σημείο που ήταν πριν την έναρξή της.

Διαβάστε περισσότερα: 4. Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΩΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

10. “ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ?” ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

(iporta 7-8-2020)

Στο πρόσφατο παρελθόν έγραψα για την ατομική και συλλογική ευθύνη καθώς και για την υπευθυνότητα και την ενσυναίσθηση. Σήμερα φαίνεται περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να τηρήσουμε τις παραπάνω αρχές, αλλιώς η Πολιτεία πρέπει να λάβει πιο αυστηρά μέτρα για τους λίγους “απείθαρχους”.

 Η επίδειξη συνειδητής υπευθυνότητας και ο αυτοπεριορισμός είναι πλέον αναγκαία και η πρόταξη του κοινού καλού, έναντι του ατομικού αποτελεί “υποχρεωτική” επιλογή. 

Διαβάστε περισσότερα: 10. “ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ?” ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

5. ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

(iporta 23-3-2020)

Στη σύγχρονη Ελλάδα έχουμε ένα πρόβλημα :να κατανοήσουμε τους όρους και το περιεχόμενό τους γιατί πολλές φορές χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις και εννοούμε τελείως διαφορετικά πράγματα.

Τις τελευταίες μέρες άλλοι αναφέρονται στη συλλογική ευθύνη και άλλοι στην ατομική.

Διαβάστε περισσότερα: 5. ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

11. ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

(ΕΠΕΝΔΥΤΙκοΣ ΕΞΟΥΣΙΑ 1-8-2020)

Η Χώρα μας από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα έχει διέλθει μέσα από διάφορες κρίσεις και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει επιβιώσει. Σήμερα όμως που τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα και η εξέλιξη της τεχνολογίας, δια της παγκοσμιοποίησης, αναβαθμίζει στο ανώτατο επίπεδο τους κινδύνους, η αντιμετώπισή τους γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη, πολυπαραγοντική και σύνθετη.

Μια κρίση μπορούμε να πούμε ότι προέρχεται από απρόβλεπτα γεγονότα, τα οποία έχουν δυσμενή και ανεπιθύμητα αποτελέσματα σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις εκτιμήσεις των ειδικών, η παρούσα κρίση δεν είναι από αυτές που θα τελειώσουν εύκολα.

Διαβάστε περισσότερα: 11. ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

6. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

(lamiastar.gr- 28-4-2020)

Το μεγαλύτερο ποσοστό της επιτυχούς διαχείρισης μιας κρίσης είναι η ρεαλιστική προσέγγιση του επαπειλούμενου κινδύνου, αλλά και η γνώση των δυνατοτήτων και των μέσων που διαθέτεις για να την αντιμετωπίσεις.

Τα δεδομένα όταν ξεκίνησε η κρίση, από την άποψη της επικινδυνότητας, ήταν: