Αναζήτηση

 

    

Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα

 

Σε αυτή τη χώρα όλα γίνονται με απίστευτη προχειρότητα. Κλασικό παράδειγμα το γεγονός ότι, ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγγειλε την κατασκευή 30 χώρων κράτησης λαθρομεταναστών. Δεν αντιμετωπίζεται έτσι το μεγάλο και οξυμένο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Κι αυτό γιατί αν υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί αυτοί οι 30 χώροι κράτησης ήταν έτοιμοι να υποδεχθούν μετανάστες και η χωρητικότητα τους ανήρχετο όχι σε 20-30 χιλιάδες που έχουν υπολογίσει αλλά και σε εκατό, δεν θα λυνόταν ως δια μαγείας το πρόβλημα, διότι ο αριθμός εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα ξεπερνά ημερησίως τους 500 κατά μέσο όρο και συνεπώς υπερβαίνει τις 150.000 σε ετήσια βάση.

Από αυτή την απλή αριθμητική προσέγγιση αποδεικνύεται περίτρανα ότι αν θεωρήσουμε ότι τα στρατόπεδα αποτελούν σοβαρό μέτρο επίλυσης του προβλήματος, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα αποτελέσει ολόκληρη ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης για να υποδεχτεί τα εκατομμύρια των μεταναστών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Χώρα, αλλά και αυτούς που θα έρθουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ετήσιο κόστος συντήρησης των στρατοπέδων, σίτισης και φύλαξης των μεταναστών, καθώς και των εξόδων επαναπατρισμού, θα ανέλθει σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά συνέπεια από οικονομική σκοπιά, αν το δει κανείς ρεαλιστικά το όλο θέμα, θα διαπιστώσει με ευκολία ότι η αλλαγή συνολικής πολιτικής καθίσταται αναγκαία και προσφορότερη από κάθε επιπόλαιο και σπασμωδικό μέτρο πού προτείνεται.

Το ερώτημα όμως που παραμένει αναπάντητο είναι για πόσα χρόνια ή για πόσες δεκαετίες θα χρειαστεί να γίνεται όλη αυτή η διαδικασία της εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των λαθρομεταναστών, της φυλάκισης-κράτησης και του επαναπατρισμού τους.

Μέχρι ίσως να βαρεθούν οι ίδιοι το πήγαινε έλα? μέχρι να εξαντληθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια ή μέχρι να δούμε να διογκούται επικίνδυνα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, το αυξανόμενο κύμα ρατσισμού και Φασισμού, που θα έρθει βιαίως να υποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, εκμεταλλευόμενο την έλλειψη σοβαρής πολιτικής για το θέμα ? Αυτό ίσως θα είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Κατά τη γνώμη μου η λαθρομετανάστευση έχει κοινωνικά αίτια και δεν μπορεί να επιλυθεί με αστυνομικά-κατασταλτικά μέτρα.

Μπορούν όμως και πρέπει άμεσα να ληφθούν, τουλάχιστον τα ακόλουθα μέτρα:

α. Μεσομακροπρόθεσμα μέτρα από την Ευρωπαϊκή ένωση

  •  Αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου 2.
  •  Διαμόρφωση μιας σοβαρής κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής για την περιφρούρηση των Ευρωπαϊκών συνόρων .
  •  Σύναψη ειδικών και δεσμευτικών συμφωνιών με τις χώρες που συνορεύουν με τον Ευρωπαϊκό χώρο και ιδιαίτερα με την Τουρκία.
  •  Ενίσχυση των χωρών εκπομπής μεταναστών με παροχή βοήθειας και ανάπτυξη της επιτόπιας απασχόλησης, για να περιορισθούν τουλάχιστον αν δεν εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την μαζική λαθρομετανάστευση.

β. Άμεσα μέτρα από την Ελληνική Πολιτεία

  •  Άμεση νομιμοποίηση όσων πληρούν αυστηρά τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται στις ισχύουσες διατάξεις.
  •  Άμεση επαναπροώθηση στις Χώρες καταγωγής ή εισδοχής όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής.
  •  Δημιουργία υποδομών σε όλη τη Χώρα για έλεγχο ατομικής υγιεινής κατάστασης και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής όπου απαιτείται.
  •  Λήψη αναγκαίων μέτρων που θα διασφαλίζουν μία ελάχιστη τουλάχιστον δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Προτάσεις και λύσεις ρεαλιστικές και εφικτές υπάρχουν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτές που προτείνονται στην παρούσα χρονική στιγμή από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος κατείχε και στο παρελθόν την ίδια πολιτική θέση, δεν αποτελούν λύση. Δεν μπορούν δυνάμεις και πρόσωπα που κυβέρνησαν και διαχειρίσθηκαν με πλήρη ανικανότητα το σοβαρό αυτό πρόβλημα τα τελευταία τριάντα χρόνια να προτείνουν και να δώσουν αξιόπιστες λύσεις.

Το συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα είναι ότι για μία ακόμη φορά επιχειρείται να παραπλανηθεί ο Ελληνικός λαός και το μείζον πρόβλημα της μετανάστευσης να αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικής σπέκουλας και εκμετάλλευσης του αισθήματος ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τους μετανάστες.