Αναζήτηση

 

    

Βιογραφικό

Οικογένεια ΜαστρογιάννηΟ Βασίλης Μαστρογιάννης γεννήθηκε την 05-02-1964 στο Κουμαρίτσι Φθιώτιδας, ένα μικρό ορεινό χωριό της Οίτης σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων, με αμφιθεατρική θέση και θέα προς τη Λαμία και την Βόρεια Εύβοια, καθώς και με ανοιχτό ορίζοντα προς τη  θάλασσα (Μαλιακό Κόλπο), κάτι που πάντα είχε  ιδιαίτερη σημειολογική αξία.

Είναι το τρίτο παιδί της Οικογένειας του Δημήτρη και της Βάιας Σγάγια, γεγονός που είχε κάποια πλεονεκτήματα, αφού ως μικρότερος ετύγχανε ιδιαίτερης προσοχής και αγάπης, γενικά όμως πέρασε φτωχικά παιδικά χρόνια με στερήσεις και δυσκολίες στη καθημερινότητα.

 

 

 

 

 

 

Η μητέρα του αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης με ενεργό συμμετοχή στα μεγάλα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή της Οίτης το 1942-1944, όπως η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, η μάχη της Παύλιανης, κ.ά. του μετέδωσε το μαχητικό και αδούλωτο πνεύμα και την υπερηφάνεια  που διέκριναν την ίδια σε όλη της τη ζωή, αλλά κυρίως την εποχή των εκτοπίσεων, των διώξεων και της φυλακίσεως της μητέρας της Γεωργίας κατά τον εμφύλιο.

Ο Βασίλης πήγε πρώτη Δημοτικού στο Σχολείο του χωριού που γεννήθηκε, πέρασε μία  σχολική χρονιά στο Γοργοπόταμο, το χωριό του πατέρα του, και τα επόμενα χρόνια μέχρι την εφηβεία τα πέρασε στη Λαμία. Έζησε επίσης για πέντε χρόνια στο Νέο Κρίκελλο όπου μετακόμισε η οικογένειά του, μέχρι που έφυγε για σπουδές και εργασία, αλλά  διατήρησε τις επαφές με τη γενέθλια γη μέχρι σήμερα, παρόλο που ζει μόνιμα στην Αθήνα.

Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, αναγκαζόμενος για βιοποριστικούς λόγους, να δουλεύει από 13 χρονών σε διάφορες εργασίες ( Σιδηρουργείο, οικοδομές, καφέ- εστιατόρια κ.λ.π.), δεν έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στην βαθμολογική επιτυχία,  αλλά με την δυναμική του παρουσία και τη φιλική, αισιόδοξη και χαρούμενη  διάθεσή του, ετύγχανε αποδοχής από τους συμμαθητές του που τον εξέλεγαν κάθε χρόνο ως Πρόεδρο στη Τάξη, αλλά και Πρόεδρο στο δεκαπενταμελές Συμβούλιο του Σχολείου.

Λαμπαδηδρομία Ολυμπιακών Αγώνων Μόσχας 1980Υπήρξε αθλητής μέσων αποστάσεων με καλές επιδόσεις στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας  και συμμετοχή σε Πανελλήνιους Αγώνες, καθώς και συμμετοχή στην λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας (1980). Παράλληλα έπαιζε ποδόσφαιρο σε διάφορες ομάδες της Φθιώτιδας, καθώς και στη Μικτή Ομάδα του Νομού.

Μετά το Λύκειο σπούδασε για δύο χρόνια στη Σχολή Γεωπονίας στο ΤΕΙ Λάρισας, στη συνέχεια κατατάχθηκε στο στρατό όπου υπηρέτησε στη Θήβα και στον Λαγκαδά και μετά τη θητεία του, εντάχθηκε στην Ελληνική Αστυνομία από όπου αποστρατεύθηκε με αίτησή του το 2011, με τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή.

Υπηρέτησε σε διάφορες περιοχές της Χώρας (Αθήνα, Κυκλάδες, Λαμία, Ελληνοσκοπιανή μεθόριο), αλλά επί σειρά ετών διετέλεσε επιτελικό στέλεχος της Διεύθυνσης Οικονομικών όπου εξειδικεύτηκε στα Μισθολογικά, Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά θέματα του Στρατιωτικού εν γένει Προσωπικού. Από τη θέση αυτή συνέταξε και επεξεργάστηκε νομοτεχνικά μεταξύ άλλων, τον Ασφαλιστικό Νόμο των Στρατιωτικών και των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, το νομοσχέδιο του μισθολογίου και πλήθος άλλων Διατάξεων, Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων.

Έχει σπουδάσει Διοίκηση και Οικονομικά στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου έχει επιτυχώς ολοκληρώσει  και τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στο Νομικό Πολιτισμό.

Επίσης είναι Πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Διδάκτωρ του Διοικητικού Δικαιού της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Από το 2017 διδάσκει ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

 

Ορκομωσία στη Νομική Σχολή
του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

 

 

Έχει συμμετάσχει σε διάφορα Επιστημονικά Συνέδρια-Σεμινάρια και Εκπαιδεύσεις.             

 

α. Επιστημονικά Συνέδρια-Σεμινάρια

  Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης – ΙΝ.ΕΠ. «Προϋπολογισμός»

  Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης – ΙΝ.ΕΠ. «Διοίκηση  Μέσω Στόχων –Μέτρηση της Αποδοτικότητας »

  Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης- ΙΝ.ΕΠ. - Διοίκηση Ολικής Ποιότητας . « Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης (CAF)»

  Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης- ΙΝ.ΕΠ. – «O Eνεργός ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας σε μια σύγχρονη κοινωνία πολιτών»

  5° Διεθνές Συνέδριο του Παντείου Πανεπιστημίου και της Διεθνούς Εταιρίας Γαλλόφωνων Εγκληματολόγων με θέμα « Κρίση αξιών και εγκληματολογία. Η οπτική των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

  Σεμινάριο του "Ιδρύματος Μαραγκοπούλου" με θέμα « Η αντεγκληματική πολιτική από την άποψη των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

  Σεμινάριο του "Ιδρύματος Μαραγκοπούλου" με θέμα « Η προστασία των μειονοτήτων στην Ευρώπη- Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των Εθνικών μειονοτήτων». 

  Σεμινάριο του " Ιδρύματος Μαραγκοπούλου" με θέμα «Πρόσφατες εξελίξεις στην  εφαρμογή της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου».

  Σεμινάριο του "Συνδέσμου για τα δικαιώματα της γυναίκας" με θέμα «Σωματεμπορία-Σεξουαλική εκμετάλλευση
γυναικών, ένα διεθνές οργανωμένο έγκλημα».                                Μετά την ορκομωσία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

 

 

β. Υπηρεσιακά Σεμινάρια- Εκπαιδεύσεις

 

  Σεμινάριο πάνω στις μεθόδους και τους τόπους διενέργειας των ελέγχων διαβατηρίων στα πλαίσια της Συμφωνίας Schengen.

  Εκπαίδευση στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης σε θέματα εξιχνίασης εγκλημάτων.

  Εκπαίδευση στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης σε θέματα αλλοδαπών .

  Ετήσια Εκπαίδευση στη Σχολή Ξένων Γλωσσών  της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης,  όπου έλαβε Πτυχίο Αγγλικών Β' βαθμίδας.

 

 

 

Στην υπηρεσιακή του πορεία επέδειξε έντονη Συνδικαλιστική δράση και διετέλεσε

  Αντιπρόσωπος στην Πρώτη Ομοσπονδία Αξιωματικών (ΠΕΝΑΑ)   1996-1999

  Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Αξιωματικών (Π.Ο.ΑΞΙΑ.) 2005-2008

  Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Αξιωματικών (Π.Ο.ΑΞΙΑ.) 2008-2011

  Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Αξιωματικών Αττικής 2009-2011

  Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Αξιωματικών(Π.Ο.ΑΞΙΑ.) 2011

 

 

Πολιτική Δράση

Εντάχθηκε στη Δημοκρατική Αριστερά το 2011 και μετά τη διάσπασή της αποχώρησε το 2015.
Διετέλεσε Διευθυντής των Αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης - Προστασίας του Πολίτη το 2015-2016.

 

 

Επιπλέον Επαγγελματική Εμπειρία

Κατέχει Άδεια Ασκήσεως Οικονομολογικού Επαγγέλματος από τον Ο.Ε.Ε και είναι  Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε).

Έχει διατελέσει Καθηγητής στην Αστυνoμική Ακαδημία – Σχολή Μετεκπαίδευσης διδάσκοντας Οικονομική Διαχείριση, αλλά και μέχρι σήμερα παραμένει αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Αξιωματικών, στα μαθήματα της Πολιτικής Οικονομίας, του Διοικητικού Δικαίου και του Αστυνομικού Μάναντζμεντ.

Έχει γράψει πολλές ανέκδοτες επιστημονικές εργασίες και μελέτες και σε νεαρή ηλικία έχει συγγράψει μία βιογραφική οικογενειακή ιστορία, για την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου, η οποία έχει εκδοθεί.

 

 

Ενδιαφέροντα

Ασχολείται ιδιαίτερα με την αναζήτηση ιστορικών ντοκουμέντων που αφορούν τις ταραγμένες περιόδους της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας. Επίσης μελετά την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και πιο συγκεκριμένα ότι αφορά την επονομαζόμενη ως Κλασική Περίοδο της Αθήνας, για την οποία πιστεύει ότι αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του Δυτικού Πολιτισμού, όπως τον ξέρουμε σήμερα, τόσο για το ανώτατο επίπεδο που ανήλθε η φιλοσοφική σκέψη και η πολιτική οργάνωση και δράση, όσο και για την επιστημονική, γενικά, μεθοδολογία που αναπτύχθηκε και διαχύθηκε όχι σε μία κλειστή ομάδα Ιερατείου, αλλά αποτέλεσε κτήμα όλων των πολιτών της Αθήνας. Αυτό αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με κάθε άλλο πολιτισμό που αναπτύχθηκε πριν ή μετά από αυτόν.

 

 

Οικογενειακή Κατάσταση

Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Παπαθωμά, Βιοχημικό και Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την οποία απέκτησαν μία κόρη τη Βάλια.